energiezuinig

Energiezuinig | Kom alles te weten over energie en besparen...

Huidige Pagina » Home » Energiebesparen » Energiebesparende apparaten

Energiebesparende apparaten

Energielabels

Bij de aanschaf van huishoudelijke apparaten wordt er vaak vooral op de prijs gelet en minder op eigenschappen, waar het energieverbruik uit af te leiden is, zoals op het energielabel bij het apparaat staat vermeld. Het is echter financieel gezien wel slim om aandacht te besteden aan energielabels bij de aanschaf van huishoudelijke apparaten. Op lange termijn kan dat namelijk veel geld schelen.

Het is dan ook belangrijk hoeveel energie het betreffende huishoudelijke apparaat zal verbruiken. De informatie over het energieverbruik en dus de energiezuinigheid van het apparaat staat aangegeven in het zogenaamde energielabel. Consumenten kunnen bij de aankoop van een apparaat dan ook de informatie op het energielabel bekijken om te zien hoe energiezuinig het product is.

Spaarlampen

Het is bekend dat spaarlampen tot wel zeventig procent minder energie nodig hebben dan normale gloeilampen bij het verstrekken van dezelfde hoeveelheid licht. Een spaarlamp heeft energiezuinigheid dan ook als grote voordeel, maar daar tegenover staan ook een aantal nadelen, zoals:

  • In de spaarlampen is kwik verwerkt en bij het kapot gaan zullen de spaarlampen verwerkt moeten worden als klein chemisch afval.
  • In verhouding zijn spaarlampen duurder in aanschaf, maar de spaarlampen hebben wel een langere levensduur.
  • Mocht er een buis in de spaarlamp defect raken, dan zal het complete lamp vervangen moeten worden samen met het elektronische voorschakelapparaat. Dat is zonde want een voorschakelapparaat beschikt over een lange levensduur.
  • Het veelvuldig inschakelen en uitschakelen van de spaarlamp zal de levensduur aanzienlijk kunnen verkorten. Een spaarlamp zou voor ruimtes als een toilet dan ook minder geschikt zijn.
  • Een spaarlamp geeft een ander soort licht als een gloeilamp, dat als een meer warm licht wordt ervaren.

U kunt overigens zelf berekenen wat u uitspaart door spaarlampen aan te schaffen.

Led verlichting

Led verlichting is echt in opkomst en bestaat uit minieme lampjes, die energiezuinig zijn en bovendien een lange levensduur hebben. De Led verlichting werd in het begin vooral toegepast bij elektronische apparatuur, zoals in computers. Tegenwoordig is Led verlichting ook te zien op het gebied van tuinverlichting en designverlichting.

De voordelen van Led verlichting zijn:

  • Led verlichting is energiezuinig en dus financieel voordelig. De Led verlichting werk namelijk op basis van een laag voltage, waardoor er sprake is van een zeer efficiënt verbruik van energie.
  • Led verlichting is duurzaam en onderhoudsvrij. Led verlichting kan namelijk wel een levensduur hebben van honderdduizend branduren. Vervanging is dus niet snel nodig.
  • Led verlichting geeft weinig warmte af en kan dus als een veilig licht voor kinderen beschouwd worden.
  • Andere voordelen zijn de schokbestendigheid, stralingsvrij, slagvastheid en geschiktheid voor sfeerverlichting en lichteffecten. Verder is de responstijd snel en kan Led verlichting voor monochrome toepassingen worden gebruikt.

De nadelen van Led verlichting

De lichtoutput van Led verlichting was voorheen nog al een nadelig punt, maar door de ontwikkelingen is dat bij de nieuwe generatie van Led verlichting al minder sterk aanwezig. Ook de hoge prijs van Led verlichting kan als een nadeel worden ervaren, maar de prijzen ondergaan wel een gunstige ontwikkeling tegemoet.

Zonnepanelen lenen
Wanneer u er aan denkt om zonnepanelen te installeren, moet u weten dat u hiervoor kan lenen...
Lees Verder »

Zonnepanelen prijs
Informatie over zonnepanelen, zonnepanelen kopen, leveranciers, rendement en veel meer...
Zonnepanelen »

Warmtepomp prijs
Informatie over zonnepanelen, zonnepanelen kopen, leveranciers, rendement en veel meer...
Energie »