energiezuinig

Energiezuinig | Kom alles te weten over energie en besparen...

Huidige Pagina » Home » Waterkracht

Waterkracht en waterkrachtcentrales

De werking van een waterkrachtcentrale

Met behulp van een waterturbine kan de kracht van vallend en stromend water worden omgezet in een draaiende beweging. Als de as van de turbine aan de generator wordt gekoppeld kan op die manier elektriciteit worden opgewekt. Deze werkwijze zou vergeleken kunnen worden met de manier waarop energie wordt opgewekt met een fietsdynamo.

Waterkracht in België

In de Hoge Venen is de bekendste en oudste stuwdam de Gileppe. In 1875 werd de bouw van het werk voltooid. De stuwdam is op zich al bijzonder indrukwekkend, maar wordt nog imposanter door de aanwezig van de gigantische leeuw met een hoogte van 13,5 meter en een gewicht van meer dan 130 ton. In België zijn er meerdere stuwdammen gelegen, zoals de stuwdammen Robertville, Butgenbach en Eupen. De functie van deze stuwdammen is onder meer het bevoorraden van de waterkrachtcentrales.

Van de totale productiecapaciteit in België maakt waterkracht maar een beperkt deel uit. De ontwikkelingen ten aanzien van de groei zijn naar verwachting dan ook beperkt. Alle beschikbare locaties worden namelijk al geëxploiteerd. Een decennium geleden was er nog sprake van een productiecapaciteit voor elektriciteit van 14,6 GW1 en daarvan was 58 procent van thermische centrales, 41 procent van kerncentrales en slechts één procent afkomstig van waterkrachtcentrales en windturbines.

De waterkracht

De waterkracht bestaat uit alle vormen van energie, waarvan de kracht ontleend wordt aan het water. Waterkracht kan benut worden door hoogteverschillend, maar ook door van de snelheid van het stromend water gebruik te maken. De waterkracht kan benut worden voor het omzetten van deze energievorm naar elektriciteit. Het komt echter ook voor dat de energie van de waterkracht rechtstreeks wordt ingezet, zoals bij een in werking zijnde watermolen het geval is.

Zonnepanelen lenen
Wanneer u er aan denkt om zonnepanelen te installeren, moet u weten dat u hiervoor kan lenen...
Lees Verder »

Zonnepanelen prijs
Informatie over zonnepanelen, zonnepanelen kopen, leveranciers, rendement en veel meer...
Zonnepanelen »

Warmtepomp prijs
Informatie over zonnepanelen, zonnepanelen kopen, leveranciers, rendement en veel meer...
Energie »