energiezuinig

Energiezuinig | Kom alles te weten over energie en besparen...

Huidige Pagina » Home » Zonne-energie

Zonne-energie

Er zijn verschillende soorten zonne-energie, die onderscheiden kunnen worden in actieve zonne-energie en passieve zonne-energie.

Passieve zonne-energie

Als er op een passieve wijze gebruik wordt gemaakt van zonne-energie, dan wordt daarmee bedoeld dat er geen specifieke installaties nodig zijn om van de zonnewarmte te profiteren. In het geval van passieve zonne-energie wordt er bijvoorbeeld rekening gehouden met de constructie van een huis, zodat er optimaal geprofiteerd kan worden van de zonnewarmte en de stookkosten daarmee kunnen dalen.

Actieve zonne-energie

Bij actieve zonne-energie is er wel sprake van het gebruik van installaties en zonne-energiesystemen met als doel om het zonlicht en de warmte van de energiebron op te kunnen vangen en vervolgens om te kunnen zetten. Daarbij kan er gedacht worden aan het installeren van zonnepanelen voor het om kunnen zetten van zonlicht en zonnewarmte naar elektriciteit. Ook een zonneboiler is daar een voorbeeld van, want daarmee kan bijvoorbeeld water worden verwarmd.

Voordeel van zonne-energie

Er zijn een groot aantal voordelen verbonden aan het gebruikmaken van zonne-energie, zoals:

  • De zon als energiebron is gratis en levert zelfs in minder zonnige landen volop energie.
  • Voor het produceren van zonne-energiesystemen is energie nodig, maar dat geldt alleen voor de productie ervan.
  • Zonne-energiesystemen beschikken over het algemeen over een bijzonder lange levensduur.
  • Het gebruik van zonne-energie zal de beperkte fossiele voorraden van brandstof niet aantasten en kan dan ook gezien worden als een duurzaam alternatief.
  • Tijdens het functioneren zullen zonnesystemen geen schadelijke stoffen produceren en is er geen sprake van hinder voor het milieu.
  • Zonnesystemen zorgen niet voor overlast in de omgeving, want de systemen werken geruisloos.
  • Het voordeel van een zonnesysteem is dat er weinig tot geen onderhoud nodig is. Er zijn zelfs onderhoudsvrije zonnesystemen.
  • Voor de aanschaf en installatie van zonne-energiesystemen kunnen er premies of subsidies worden verkregen.

Zonneboiler en zonnepanelen

Er kunnen verschillende soorten van zonne-energiesystemen worden onderscheiden, zoals het systeem van een zonneboiler en het systeem van zonnepanelen. De zonneboilers zorgen voor het verwarmen van het water op een duurzame manier, waarbij er gebruik wordt gemaakt van de zon als energiebron. Bij het gebruik van zonnepanelen zal het opgevangen zonlicht en de zonnewarmte worden omgezet in elektriciteit. Met de elektriciteit kunnen apparaten in het huis worden aangezet, zoals de televisie, de wasmachine of de vaatwasser. De zon als energiebron is dus multifunctioneel en biedt verschillende mogelijkheden om op een duurzame manier van deze energievorm gebruik te maken.

Zonnepanelen lenen
Wanneer u er aan denkt om zonnepanelen te installeren, moet u weten dat u hiervoor kan lenen...
Lees Verder »

Zonnepanelen prijs
Informatie over zonnepanelen, zonnepanelen kopen, leveranciers, rendement en veel meer...
Zonnepanelen »

Warmtepomp prijs
Informatie over zonnepanelen, zonnepanelen kopen, leveranciers, rendement en veel meer...
Energie »